18. mája 2024 Vysoké Tatry
a

Postavili sme dva nové mostíky nad Tatranskou Lomnicou

V sobotu (18. mája 2024) sa konala ďalšia brigáda v rámci projektu Hore dobre, ktorú sme organizovali v spolupráci s Kofolou. Našim cieľom bolo vybudovanie dvoch nových mostíkov nad Tatranskou Lomnicou, aby sa zvýšila bezpečnosť a komfort turistov.

Mostíky sa nachádzajú na žltej značke v blízkosti Rázcestia pri hoteli Grand vo Vysokých Tatrách. Túto lokalitu sme vybrali po dohode so zástupcami Tatranského národného parku. Môžeš sa odtiaľ dostať po žltej značke cez Rázcestie pri tenise až do Tatranských Matliarov, alebo sa môžeš vybrať cez Rázcestie nad Matliarmi až k Zelenému plesu.

Napriek nepriaznivému počasiu sa v sobotné ráno zišlo tridsať odhodlaných dobrovoľníkov. Okrem členov Hikemates tímu, Kofoly a tesárov sa k nám pridali aj ľudia v rôznych vekových kategóriách. Od najmenších detí s iskrou v oku až po skúsených matadorov s bohatými zručnosťami – každý z nich prispel svojou troškou k úspešnému dokončeniu brigády.

Materiál na nás už čakal neďaleko rázcestníka. Skúsení majstri ho s presnosťou narezali na požadované rozmery a vďaka „patentovanému vozíku“ z predošlých brigád sme s ľahkosťou prepravili aj ťažké 8-metrové kusy na určené miesta. Vďaka tomuto „vynálezu“ sme ušetrili čas a energiu a mohli sme sa rýchlejšie pustiť do samotnej stavby.

Už pri rozoberaní starých mostíkov sme sa presvedčili, že ich výmena prišla v pravý čas. Stav mostíkov jasne naznačoval, že ich životnosť sa blíži ku koncu. Práca nám išla od ruky. Staré mostíky sme rýchlo zlikvidovali a s vervou sme sa pustili do budovania nových. Vyčistili a upravili sme základy, umiestnili nosné hranoly a už sme kládli „podlahu“. Ešte zábradlie a prvý mostík bol na svete! Počas celej stavby nám skúsené oči majstrov Viťa a Ľuba nedovolili urobiť ani ten najmenší krok vedľa.

Počas náročnej práce nám dobre padlo chutné občerstvenie. Tradičné „Hikemates bagety“ v šunkovej, kuracej a syrovej verzii boli absolútnym hitom a zmizli v priebehu chvíle. Nechýbala ani kofola, káva z koťoga a sladké koláčiky od dobrovoľníkov.

Vďaka skúsenostiam a zohranosti tímu sme druhý mostík postavili ešte rýchlejšie. Po zabití posledného klinca sa z neba zosypali prvé kvapky dažďa, akoby nám chceli pripomenúť, že práca je hotová. Ešte rýchla fotka a s radosťou sme obdivovali naše dielo – dva krásne a pevné mostíky z červeného smreka, ktoré by mali slúžiť turistom po dobu pätnástich rokov.

Grilovačka na Salaši vo Veľkom Slavkove bola zaslúženou odmenou našej práce. V pohodovej a priateľskej atmosfére sme si vychutnali grilované dobroty a zaspomínali na zážitky z brigády.

Brigáda sa uskutočnila bez najmenších problémov vďaka štedrej podpore našich partnerov. Ďakujeme:


Chcešnámpomôcťna ďalšejbrigáde ?
a

pozrieť aktuálne brigády


Späť hore (dobre)